NCDT: 4 belangrijke takeaways over digitale toegankelijkheid

Na het bezoek aan het MuZIEum had het WCAG-team de smaak goed te pakken. Op zoek naar kennis over de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van digitale toegankelijkheid, bezochten zij het NCDT. Dit evenement is een van de belangrijkste bijeenkomsten in Nederland op het gebied van digitale toegankelijkheid.

Door regelmatig evenementen te bezoeken blijven onze medewerkers op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen over digitale toegankelijkheid. We weten dat digitale toegankelijkheid de komende jaren steeds belangrijker wordt, en door onze kennis up-to-date te houden, kunnen we onze klanten de best mogelijke service bieden.

Tijdens het event heeft het WCAG-team meerdere kennissessies bijgewoond. In dit artikel delen wij de belangrijkste insights en samenvattingen uit die sessies.

Wil jij meer weten over digitale toegankelijkheid?

In onze blogserie leggen wij uit wat WCAG en digitale toegankelijkheid zijn, wat de 5 meestgestelde vragen over WCAG zijn, wat er nieuw is in WCAG 2.2 en hoe je als overheid digitaal toegankelijk wordt in 6 stappen.

LI post - Nationaal congres Digitale Toegangkelijkheid

Wat is het NCDT?

Het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid (NCDT) is een jaarlijks evenement dat Nederlandse professionals uit verschillende sectoren samenbrengt om de nieuwste ontwikkelingen en best practices op het gebied van digitale toegankelijkheid te bespreken. 

Een indrukwekkende line-up van sprekers

Het NCDT-event had een aantal invloedrijke sprekers die hun kennis en ervaring deelden over verschillende aspecten van digitale toegankelijkheid. Onder de sprekers bevonden zich:

  • Alexandra van Huffelen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, die sprak over de initiatieven van de Nederlandse overheid op het gebied van digitale inclusie.
  • Eric Velleman van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en het European Accessibility Center, die uitlegde wat de European Accessibility Act inhoudt en welke impact deze wetgeving zal hebben.
  • Arne Keuning van Upstream, die sprak over de verschuiving van zoekmachineoptimalisatie naar antwoordmachineoptimalisatie.
  • Juan Ruitiña van Canonical, die het APCA-algoritme en kleurcontrast besprak.
  • Saskia Schepers van Saskia Schepers Consultancy, die de aandacht vestigde op neurodiversiteit en toegankelijkheid.

De belangrijkste takeaways van het NCDT congres

Ons WCAG-team heeft de belangrijkste punten uit de sessies samengevat, natuurlijk delen wij dit graag!

Takeaway 1: De European Accessibility Act wordt een gamechanger

Een van de meest besproken onderwerpen tijdens het NCDT-event was de European Accessibility Act (EAA). Het doel van de wet is om de toegankelijkheid van producten en diensten in de hele Europese Unie te verbeteren. Waar de Wet digitale toegankelijkheid alleen een impact had op overheden, richt de EAA zich op diverse sectoren waaronder ICT, transport, banken en e-commerce. Het is belangrijk dat je hier op tijd mee aan de slag gaat, deze wetgeving treedt al in werking op 28 juni 2025.

De reikwijdte van de EAA gaat verder dan die van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Bij WCAG ligt de focus op webinhoud en applicaties, de EAA heeft ook invloed op fysieke producten en diensten zoals computers, ticketautomaten, bankdiensten en openbaar vervoer.

De EAA verplicht de lidstaten om toezichthouders aan te stellen en meldpunten in te richten. In tegenstelling tot de Wet digitale toegankelijkheid zijn er bij de EAA wel consequenties. Op dit moment is nog niet bekend wat de consequenties zijn en hoe zwaar ze zullen zijn.

Takeaway 2: Er komt een verschuiving van SEO naar AEO

De verschuiving van SEO (Search Engine Optimization) naar AEO (Answer Engine Optimization) is een grote verandering in hoe we online content maken en optimaliseren. Waar SEO vooral draaide om je website hoog in de zoekresultaten te krijgen, draait AEO om het direct beantwoorden van vragen van gebruikers. Dit is te verklaren door de opkomst van voice search en slimme assistenten zoals Google Assistant en Amazon Alexa, die steeds vaker hele vragen verwerken in plaats van alleen zoekwoorden. Met AEO moet je content dus duidelijk, kort en bondig zijn, zodat deze makkelijk opgepikt kan worden door deze systemen. Een belangrijk gevolg hiervan is dat de antwoordmachines het antwoord op hun platform laten zien, dit vermindert het verkeer naar de website waar de content staat.

Whitepaper WCAG Alles wat je moet weten over digitale toegankelijkheid

Onze uitgebreide WCAG whitepaper met checklist biedt alles wat je moet weten om aan de richtlijnen voor webtoegankelijkheid te voldoen. Ontvang waardevolle inzichten, praktische tips en een gedetailleerde checklist om jouw digitale platformen toegankelijk te maken voor iedereen.

pijl vorm

Takeaway 3: APCA - een verbeterde manier om kleurcontrast te berekenen

APCA staat voor "Advanced Perceptual Contrast Algorithm", een nieuwe methode voor het berekenen van kleurcontrast. APCA houdt rekening met menselijke perceptie (het proces waarbij we informatie uit onze omgeving via onze zintuigen ontvangen en begrijpen). Het is ontworpen als een verbetering ten opzichte van traditionele methoden zoals de WCAG contrastverhoudingen.

Traditionele contrastverhoudingen die zijn vermeld in WCAG 2.1 zijn gebaseerd op eenvoudige luminantieformules, dit is een berekening van de helderheid van licht ( bijvoorbeeld hoe fel een scherm voor het menselijke oog lijkt). Deze formules komen niet altijd goed overeen met hoe mensen kleuren en contrast waarnemen. APCA gebruikt complexere wiskundige modellen die beter aansluiten bij de menselijke perceptie.

APCA past de contrastvereisten aan op basis van de helderheid van de achtergrondkleur en de grootte van de tekst. Dit betekent dat het flexibelere en nauwkeurigere richtlijnen biedt voor verschillende scenario's. Dit helpt ontwerpers content te creëren dat voor een breder publiek toegankelijk is.

Takeaway 4: Waarom teksten op B1 niveau de digitale toegankelijkheid vergroten

Zorg dat je teksten op B1-niveau schrijft. Dit taalniveau is voor een brede doelgroep toegankelijk, inclusief mensen met diverse taalvaardigheden en neurodiverse achtergronden. Niet alleen de woorden die je gebruikt, maar ook de context en zinsopbouw moeten eenvoudig en duidelijk zijn. Probeer de informatie ook kort en bondig te schrijven. Hierdoor kunnen lezers, ongeacht hun cognitieve stijl of taalvermogen, de informatie makkelijk begrijpen en verwerken. Zo zorg je ervoor dat jouw boodschap effectief overkomt bij een groter publiek. Het voorkomt misverstanden en vergroot de betrokkenheid van de lezer, wat belangrijk is voor inclusieve en effectieve communicatie.

Meer informatie? Voldoet jouw organisatie al aan de WCAG of de EEA?

Voor overheden is het sinds 2018 verplicht om digitaal toegankelijk te zijn. Met de komst van de EEA wordt hier in 2025 ook op gecontroleerd. Voldoet jou organisatie al aan alle eisen? Onze WCAG experts laten je graag zien hoe je dit doet.

pijl vorm

Atabix als kennispartner voor de overheid

Het belangrijkste onderdeel van een succesvol ICT-project is het selecteren van de juiste partner. Kies voor een partner die niet alleen met ideeën komt, maar ook aangeeft hoe je het project operationeel maakt.

Atabix heeft meer dan 30 jaar ervaring als softwareleverancier en kennispartner voor de overheid. Met Atabix Zaakgericht Werken bieden we een totaaloplossing waarbij het Atabix Zaaksysteem de ruggengraat vormt waaraan diverse applicaties zijn gekoppeld.

Zo maak je gebruik van één of meerdere gestandaardiseerde producten die naadloos op elkaar aansluiten. Denk aan Atabix Mijn Portaal en Atabix Formulieren. Deze zijn eenvoudig te koppelen aan het Atabix Zaaksysteem. Op deze manier handelt jouw overheidsorganisatie efficiënt en gestructureerd individuele zaken af.

Ontvang maandelijkse blogs, updates en nieuws direct in je mailbox Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
pijl vorm