Hoe MuZIEum onze kijk op toegankelijkheid beïnvloedde

Wij hebben de afgelopen maanden veel geschreven over digitale toegankelijkheid. Over hoe belangrijk het is voor de overheid om toegankelijk te zijn voor mensen met een (visuele) beperking. Maar hebben we ons ooit afgevraagd hoe het nou echt is om slechtziend of blind te zijn? Onze consultants hoefden zich dat niet langer af te vragen, want ze zijn de duisternis ingestapt in het MuZIEum in Nijmegen!

quote_muzieum

Onder onze consultants bevinden zich een paar WCAG-experts. Voor hen was dit bezoek extra speciaal, omdat ze dag in dag uit bezig zijn met de toegankelijkheid van onze producten.

In MuZIEum werden onze consultants uitgedaagd met twee "donkerbelevingen". Ze stapten een ruimte binnen zonder ook maar een spoortje licht, onder de deskundige begeleiding van een slechtziende gids. Maar voordat ze de duisternis in doken, bezocht het team eerst een interactieve tentoonstelling over slechtziendheid.

Op deze interactieve tentoonstelling worden portretten getoond van mensen die geleidelijk hun zicht verloren. Naast deze portretten hing een telefoon waar je naar hun verhalen kon luisteren. Ze deelden hoe ze hun zicht verloren, wat er gebeurde en hoe ze dat allemaal hebben ervaren. Naast het portret hing hetzelfde portret met de bijbehorende gezichtsbeperking. Zo werd het voor ons zichtbaar gemaakt hoe deze beperking je zicht beïnvloedt.

Atabix WCAG teamuitje 2
Atabix WCAG teamuitje
Atabix WCAG teamuitje 3

Een dag in het leven van een blinde of slechtziende

Onze consultants gingen in groepen van zes personen naar een donkerbeleving. Ze konden kiezen uit twee belevingen: "een dag in het leven van..." en "op vakantie met...".

Gewapend met een blindegeleidestok waagden ze zich in een duistere ruimte vol obstakels. Tijdens deze beleving kregen ze een voorproefje van het normale dagelijkse leven van iemand met een visuele beperking. Hoe vind je de weg in huis? Hoe zoek je je favoriete kleding in de kast? Óf Hoe ga je een trap op, hoe gebruik je een pinapparaat in een winkel of neem je plaats in een boot?

Met een visuele beperking ontdek je het leven op een andere manier. Wat voor ons vanzelfsprekend is, is voor een slechtziende of blinde een hele uitdaging. Hoe vind je bijvoorbeeld het juiste perron op een treinstation?

Als afsluiting dronken we een drankje aan de bar in complete duisternis. Hier leerden ze hoe je geld kunt herkennen zonder ook maar een spoortje zicht.

"Voor ons team was dit een leuke (en confronterende) ervaring. Onze WCAG-experts hebben tijdens hun werk veel te maken met toegankelijkheid, alsnog was dit een eyeopener. Mensen met een beperking zijn niet alleen afhankelijk van hun andere zintuigen, maar ook van technologie. Je staat er soms niet bij stil hoe technologie een leven eenvoudiger maakt, maar vooral ook inclusiever. Wij weten waarom wij digitale oplossingen toegankelijk maken, en door deze ervaring weten wij ook voor wie we het onder andere doen."

Evelien Smeets - WCAG-expert Atabix
Ontvang maandelijkse blogs, updates en nieuws direct in je mailbox Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
pijl vorm