Wat is er nieuw in de BIO 2.0?

In onze vorige blog vertelden we je over de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Deze krijgt een update. Eind 2024 wordt de BIO 2.0 van kracht en deze nieuwe versie brengt belangrijke veranderingen mee voor alle overheidslagen in Nederland. Of je nu werkt bij een gemeente, provincie, waterschap of de Rijksoverheid, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van wat BIO 2.0 inhoudt en hoe je je kunt voorbereiden. In deze blog leggen we uit welke veranderingen BIO 2.0 met zich meebrengt.

BIO 2.0 is ontwikkeld om de informatiebeveiliging binnen de overheid te versterken en aan te passen aan de huidige en toekomstige dreigingen.

Wat is de BIO?

BIO staat voor Baseline Informatiebeveiliging Overheid. Het is een set regels en richtlijnen die zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat alle overheidsorganisaties in Nederland hun informatie veilig beheren. De wet BIO helpt overheidsorganisaties te beschermen tegen cyberaanvallen, datalekken en andere beveiligingsrisico's.

In onze blog 'Wat is baseline informatiebeveiliging overheid (BIO)?' lees je wat de wet BIO precies inhoudt en waarom deze zo belangrijk is.

Wat verandert er in BIO 2.0?

BIO 2.0 brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee die de informatiebeveiliging verbeteren en inspelen op de uitdagingen van nu en de toekomst. Dankzij deze updates blijft de BIO up-to-date en effectief in het omgaan met de nieuwste technologische ontwikkelingen en bedreigingen.

Voor elke overheidsorganisatie zijn er andere wijzigingen om rekening mee te houden. De BIO is gebaseerd op de ISO 27001 en ISO 27002 met daarbij aanvullende maatregelen. De ISO 27001 is een internationale norm voor informatiebeveiliging, de ISO 20072 is een aanvullende norm op de ISO 27002 die zich richt op de beheersmaatregelen. De huidige BIO is gebaseerd op de 2017-versie van de ISO 27001 en ISO 27002. In de BIO 2.0 wordt de laatste versie uit 2022 gehanteerd. Hierover later meer.

Met de komst van de BIO is er dus het een en ander veranderd voor het Rijk, provincies, de waterschappen en gemeenten, aangezien zij voorheen een eigen baseline informatiebeveiliging hanteerden. BIO 2.0 is ontwikkeld om de informatiebeveiliging binnen de overheid te versterken en aan te passen aan de huidige en toekomstige dreigingen. Hieronder een overzicht van de grootste veranderingen voor overheidsorganisaties in Nederland:

Vermindering van het aantal maatregelen

Het totaal aantal maatregelen wordt met bijna 60% verminderd. Dit maakt het voor alle overheidsinstellingen een stuk gemakkelijker. Er vallen een aantal maatregelen weg, of deze worden vervangen. In plaats van compliancy, worden er meer processen verplicht. Voor gemeenten komen er in sommige gevallen wel extra maatregelen bovenop huidige maatregel bij.

Risicogebaseerde aanpak

Een belangrijke verandering in BIO 2.0 is de introductie van een risicogebaseerde aanpak. Dit houdt in dat de maatregelen die een organisatie moet nemen, worden afgestemd op de specifieke risico's waarmee zij te maken heeft. Voorheen werd dit gedaan aan de hand van BBN's (basisbeveiligingsniveaus). In de BIO 2.0 worden deze BBN's losgelaten en gebruik gemaakt van een Information Security Management System (ISMS). Hiermee wordt het proces van informatiebeveiliging georganiseerd volgens de PDCA-cyclus (Plan-Do-Check-Act). Zo blijft het een continu en iteratief proces.

Als jouw organisatie veel gebruik maakt van mobiele apparaten, moet je extra maatregelen nemen om deze apparaten te beveiligen. Dit doe je door gebruik te maken van sterke wachtwoorden, door mobiele apparaten te versleutelen en regelmatig software-updates uit te voeren.

Actualisatie van maatregelen

BIO 2.0 bevat geactualiseerde maatregelen om in te spelen op nieuwe dreigingen zoals clouddiensten en ransomware. Dit betekent dat de regels en richtlijnen regelmatig worden aangepast aan de nieuwste technologische ontwikkelingen en bedreigingen.

Veel gemeenten gebruiken clouddiensten voor het opslaan van gegevens. BIO 2.0 vereist dat je extra maatregelen neemt om deze gegevens te beschermen, zoals het instellen van strenge toegangscontroles en het uitvoeren van regelmatige beveiligingsaudits.

Integratie van internationale normen ISO/IEC 27001:2022 en ISO/IEC 27002:2022 standaard

Zoals we eerder al beschreven, is de BIO 2.0 in lijn gebracht met de 2022-variant van de ISO 27001 en ISO 27002. De ISO 27001 is een internationale norm voor informatiebeveiliging, de ISO 27002 is een bijlage met aanvullende maatregelen binnen de ISO 27001. 
Met deze standaard hanteer je een gestructureerde aanpak voor het beheren van gevoelige informatie. Organisaties die deze norm volgen, hebben een duidelijk overzicht van welke informatie ze moeten beschermen en welke organisatorische, menselijke, fysieke of technische maatregelen ze moeten nemen. Deze maatregelen zijn specifiek afgestemd op de gevonden risico's, in plaats van het volgen van vaste regels. Door BIO 2.0 aan te passen aan deze standaard, wordt het eenvoudiger voor organisaties om een effectieve en consistente informatiebeveiliging te implementeren.

Stel, jouw gemeente bewaart persoonsgegevens van inwoners. De ISO/IEC 27001:2022 standaard vereist dat je deze gegevens beschermt tegen ongeautoriseerde toegang. Dit kan bijvoorbeeld door middel van encryptie, waarbij de gegevens versleuteld worden opgeslagen. Maar ook door middel van Role-based access control (RBAC), wat er voor zorgt dat gebruikers alleen toegang hebben tot de gegevens die zij nodig hebben voor hun werk.

Europese richtlijnen en NIS2-compliance

Binnen de BIO 2.0 wordt rekening gehouden met Europese richtlijnen, waaronder de NIS2. Dit is een richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging, bedoeld om de cyberveiligheid in de Europese Unie te verbeteren. De NIS2-richtlijn is al van kracht. EU-lidstaten moeten deze richtlijn implementeren in hun nationale wetgeving en ervoor zorgen dat organisaties binnen hun jurisdictie aan de eisen voldoen.

In Nederland geldt binnenkort de Cyberbeveiligingswet (Cbw). De NIS2-richtlijn valt hieronder. Deze richtlijn helpt niet alleen de nationale veiligheid te versterken, maar zorgt er ook voor dat Nederland voldoet aan de internationale verplichtingen op het gebied van cybersecurity. Denk aan: het beveiligen van netwerken en informatiesystemen, het melden van beveiligingsincidenten en het coördineren van nationale cybersecuritystrategieën.

De volledige lijst met wijzingen zijn nu al te lezen in de handreiking BIO 2.0-opmaat, die is vrijgegeven om voor te bereiden op de BIO 2.0.

Is jouw organisatie klaar voor een BIO-certificering?

Eind 2024 is de wet BIO verplicht. Nu je weet wat het inhoudt en wat er gaat veranderen, is het tijd om aan de slag te gaan. Hoe? Dat lees je in onze blog 'In 5 stappen naar de BIO 2.0-certificering'. Zo maak je jouw organisatie klaar voor de BIO 2.0-certificering.

Atabix als kennispartner voor de overheid

Het belangrijkste onderdeel van een succesvol ICT-project is het selecteren van de juiste partner. Kies voor een partner die niet alleen met ideeën komt, maar ook aangeeft hoe je het project operationeel maakt.
Atabix heeft meer dan 30 jaar ervaring als softwareleverancier en kennispartner voor de overheid. Met Atabix Zaakgericht Werken bieden we een totaaloplossing waarbij het Atabix Zaaksysteem de ruggengraat vormt waaraan diverse applicaties zijn gekoppeld.
Zo maak je gebruik van één of meerdere gestandaardiseerde producten die naadloos op elkaar aansluiten. Denk aan Atabix Mijn Portaal en Atabix Formulieren. Deze zijn eenvoudig te koppelen aan het Atabix Zaaksysteem. Op deze manier handelt jouw overheidsorganisatie efficiënt en gestructureerd individuele zaken af.

Wil je meer weten over hoe je je kunt voorbereiden op BIO 2.0?

Of heb je hulp nodig bij de implementatie van de nieuwe eisen? Neem dan contact op voor advies en ondersteuning. Samen zorgen we ervoor dat jouw organisatie klaar is voor de komst van BIO 2.0

pijl vorm
Ontvang maandelijkse blogs, updates en nieuws direct in je mailbox Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
pijl vorm