Wat is Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO)?
Samenvatting: BIO 2.0, de nieuwe standaard voor informatiebeveiliging binnen de Nederlandse overheid, wordt eind 2024 van kracht. In deze blog leggen we je uit wat BIO precies is.
De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) krijgt een update. Eind 2024 wordt de BIO 2.0 van kracht en deze nieuwe versie brengt belangrijke veranderingen mee voor alle overheidslagen in Nederland. Of je nu werkt bij een gemeente, provincie, waterschap of de Rijksoverheid, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van wat BIO 2.0 inhoudt en hoe je je kunt voorbereiden.
Maar eerst een stapje terug. In deze blog geven we je een introductie van de wet BIO. Dit is de eerste blog uit een serie van drie.
Wat is de wet BIO?
BIO staat voor Baseline Informatiebeveiliging Overheid. Een baseline is een basisbeveiligingsniveau. De regels en verplichtingen die in de wet BIO staan zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat alle overheidsorganisaties in Nederland hun informatie veilig beheren. De wet BIO helpt overheidsorganisaties te beschermen tegen cyberaanvallen, datalekken en andere beveiligingsrisico's.
Voor de BIO er was, had elke bestuurslaag een eigen baseline informatiebeveiliging. De rijksoverheid had de BIR, provincies de IBI, waterschappen de BIWA en gemeenten de BIG. Deze baselines zijn niet actueel en verschillen van elkaar. Dit maakt samenwerken lastig. In 2018 werd de eerste BIO van kracht en sinds 2019 is deze verplicht.
De huidige BIO is ontwikkeld om een uniforme aanpak van informatiebeveiliging te waarborgen binnen alle lagen van de overheid, zoals gemeenten, provincies, waterschappen en de Rijksoverheid.
Voor wie geldt de BIO?
-
Lokale overheden Zoals provincies, waterschappen, gemeenten.
-
Rijksoverheid Zoals ministeries en agentschappen.
-
Zelfstandige bestuursorganen (ZBO's) Zoals UWV, Kamer van Koophandel.
-
Gemeenschappelijke instellingen Zoals veiligheidsregio's, privaatrechtelijke en publiekrechtelijke instellingen.
-
Politie en defensie
-
Sociale en zorgorganisaties Zoals CBS, RIVM.
Wat zijn de voordelen van de BIO-richtlijnen?
Hoewel het ingewikkeld lijkt dat al deze overheden zich moeten aanpassen, brengt de wet BIO ook veel voordelen met zich mee. Op een rijtje:
- Overheidsorganisaties hebben nu een eenduidig en helder basisniveau rondom informatiebeveiliging.
- Overheidsorganisaties kunnen nu één schema met schadescenario's raadplegen, zo wordt de informatie door elke gebruiker naar hetzelfde belang gewogen.
- Er zijn minder administratieve lasten.
- Overheden kunnen makkelijker en effectiever samenwerken met elkaar en met partners.
- Dankzij de BIO wordt de onderlinge kennisuitwisseling gestimuleerd.
Waarom is er een nieuwe BIO 2.0 ontwikkeld?
De BIO wordt voortdurend geëvalueerd om ervoor te zorgen dat deze effectief is en up-to-date blijft met de nieuwste beveiligingstrends en dreigingen. Uit de laatste evaluatie bleek dat er aanpassingen nodig waren om beter te kunnen inspelen op vernieuwingen zoals clouddiensten en ransomware. Dit leidde tot de ontwikkeling van BIO 2.0, welke eind 2024 van kracht wordt.
Welke verandering dit met zich meebrengt en welke stappen jouw organisatie moet volgen om voor te bereiden op de BIO 2.0-certificering leggen we uit in onze volgende blogs.
Atabix als kennispartner voor de overheid
Het belangrijkste onderdeel van een succesvol ICT-project is het selecteren van de juiste partner. Kies voor een partner die niet alleen met ideeën komt, maar ook aangeeft hoe je het project operationeel maakt.
Atabix heeft meer dan 30 jaar ervaring als softwareleverancier en kennispartner voor de overheid. Met Atabix Zaakgericht Werken bieden we een totaaloplossing waarbij het Atabix Zaaksysteem de ruggengraat vormt waaraan diverse applicaties zijn gekoppeld.
Zo maak je gebruik van één of meerdere gestandaardiseerde producten die naadloos op elkaar aansluiten. Denk aan Atabix Mijn Portaal en Atabix Formulieren. Deze zijn eenvoudig te koppelen aan het Atabix Zaaksysteem. Op deze manier handelt jouw overheidsorganisatie efficiënt en gestructureerd individuele zaken af.