In 5 stappen naar de BIO 2.0-certificering

De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) krijgt een update. Eind 2024 wordt de BIO 2.0 van kracht en deze nieuwe versie brengt belangrijke veranderingen mee voor alle overheidslagen in Nederland. Of je nu werkt bij een gemeente, provincie, waterschap of de Rijksoverheid, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van wat BIO 2.0 inhoudt en hoe je je kunt voorbereiden. In deze blog vijf stappen en tips om aan de eisen van de BIO 2.0 te voldoen.

BIO 2.0 is ontwikkeld om de informatiebeveiliging binnen de overheid te versterken en aan te passen aan de huidige en toekomstige dreigingen.

Wat is de wet BIO en wat is er nieuw in BIO 2.0?

Eerder gaven we je een introductie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Lees ook ons artikel 'Wat is er nieuw in de Baseline Informatiebeveiliging Overheid 2.0?', om volledig op de hoogte te zijn van de toekomstige wijzigingen. Als je deze blogs gelezen hebt, kun je aan de slag met het onderstaande stappenplan.

Hoe word ik BIO 2.0 compliant?

De overgang naar BIO 2.0 vraagt om een doordachte en goed georganiseerde aanpak. Het is belangrijk om te weten dat de BIO 2.0 verplicht is, de eerste versie van de BIO waren slechts nog richtlijnen. Onderneem dus op tijd de nodige stappen om te voldoen aan de nieuwe eisen.

Om je te helpen die BIO 2.0-certificering te behalen, hebben we in deze blog een stappenplan opgesteld dat je door het hele proces leidt.

Stappenplan voorbereiding op BIO 2.0

Om je organisatie voor te bereiden op de vernieuwingen binnen BIO 2.0, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Inventariseren en analyseren

    Begin met een grondige analyse van de nieuwe ISO 27001 en ISO 27002 standaarden, aangezien deze de basis vormen van de BIO 2.0. Vergelijk je huidige informatiebeveiliging met de eisen van BIO 2.0. Zoek uit waar er nog verbeteringen nodig zijn.

    Tip: Raadpleeg de handreiking BIO 2.0-opmaat (via BIO Overheid). Dit document biedt praktische richtlijnen en tips om alvast te beginnen met de implementatie van de nieuwe eisen van BIO 2.0.
    Of laat een controle uitvoeren om te zien welke stappen je organisatie nog moet zetten om te voldoen aan BIO 2.0.

  2. Stel een implementatieplan op

    Maak een tijdlijn voor de implementatie van de noodzakelijke wijzigingen en maatregelen. Houd hierbij rekening dat de wet eind 2024​ in gaat.

    Tip: Stel een projectteam samen dat verantwoordelijk is voor de implementatie van BIO 2.0. Zorg ervoor dat elk teamlid weet welke taken ze hebben en wanneer deze af moeten zijn.

  3. Betrek relevante stakeholders

    Zorg voor een open en transparant proces door Chief Information Security Officers (CISO's) en IT-managers, andere relevante afdelingen en externe experts te betrekken bij de voorbereidingen en implementatie.

    Tip: Je kan in jouw organisatie een workshop organiseren waarin je de belangrijkste punten van BIO 2.0 bespreekt. Nodig een expert uit om vragen te beantwoorden en praktische tips te geven.

  4. Actualiseer beveiligingsmaatregelen

    Werk het informatiebeveiligingsbeleid van jouw organisatie bij volgens de nieuwe BIO 2.0-maatregelen. Focus hierbij op het actualiseren van IT-systemen, toegangsbeheer, incidentmanagement en documentatie​. Zorg er ook voor dat je organisatie voldoet aan de NIS2-richtlijn.

    Tip: Begin met de implementatie van de ISO 27001 en ISO 27002 standaard als basis, de nadruk ligt hierbij op cyberweerbaarheid.

  5. Test en evalueer de maatregelen

    Informatiebeveiliging evolueert continu. Daarom is het belangrijk om na de implementatie van BIO 2.0 regelmatig tests en audits uit te voeren om te controleren of de nieuwe maatregelen effectief zijn. Pas de maatregelen aan waar nodig.

    Tip: Organiseer een simulatie van een cyberaanval om te testen hoe goed je organisatie is voorbereid. Gebruik de resultaten om verbeteringen door te voeren.

Met dit stappenplan kan je als overheidsorganisatie soepel de overstap maken naar de BIO 2.0-normen en ervoor zorgen dat je organisatie voldoet aan de nieuwe wetgeving en beveiligingseisen.

Atabix als kennispartner voor de overheid

Het belangrijkste onderdeel van een succesvol ICT-project is het selecteren van de juiste partner. Kies voor een partner die niet alleen met ideeën komt, maar ook aangeeft hoe je het project operationeel maakt.

Atabix heeft meer dan 30 jaar ervaring als softwareleverancier en kennispartner voor de overheid. Met Atabix Zaakgericht Werken bieden we een totaaloplossing waarbij het Atabix Zaaksysteem de ruggengraat vormt waaraan diverse applicaties zijn gekoppeld.

Zo maak je gebruik van één of meerdere gestandaardiseerde producten die naadloos op elkaar aansluiten. Denk aan Atabix Mijn Portaal en Atabix Formulieren. Deze zijn eenvoudig te koppelen aan het Atabix Zaaksysteem. Op deze manier handelt jouw overheidsorganisatie efficiënt en gestructureerd individuele zaken af.

Wil je meer weten over hoe je je kunt voorbereiden op BIO 2.0?

Of heb je hulp nodig bij de implementatie van de nieuwe eisen? Neem dan contact op voor advies en ondersteuning. Samen zorgen we ervoor dat jouw organisatie klaar is voor de komst van BIO 2.0

pijl vorm