De Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid 2024 [1], uitgebracht door het ministerie van Binnenlandse Zaken, laat zien dat er belangrijke stappen voorwaarts zijn gezet op het gebied van digitale toegankelijkheid. Maar liefst 49% van de overheidswebsites en -apps voldeed eind 2024 aan de wettelijke verplichting. Deze toename van 23% toont aan dat digitale toegankelijkheid steeds meer prioriteit krijgt binnen de overheid.
Toegankelijke websites maken blijft een belangrijke taak voor de overheid. In Nederland zijn er ruim 4,5 miljoen mensen die moeite hebben om volledig deel te nemen aan de digitale samenleving. Voor deze één op de vijf Nederlanders tussen de 16 en 74 jaar is een toegankelijke digitale overheid essentieel.
De Jaarmonitor laat enkele opmerkelijke positieve trends zien:
Deze verbeteringen komen enerzijds doordat websiteleveranciers toegankelijkheidsonderzoeken beschikbaar stellen aan overheidsorganisaties. Deze onderzoeken bevatten gedetailleerde tests en analyses van de toegankelijkheid van standaardcomponenten en templates die in veel overheidswebsites worden gebruikt. Met deze onderzoeksresultaten kunnen overheidsorganisaties aantonen in hoeverre hun websites voldoen aan de WCAG-richtlijnen, wat essentieel is voor een goed onderbouwde toegankelijkheidsverklaring. Zonder deze onderzoeken zouden veel overheidsorganisaties zelf kostbare en tijdrovende toegankelijkheidstests moeten uitvoeren.
Daarnaast hebben signaleringsbrieven aan overheidsorganisaties geholpen om digitale toegankelijkheid hoger op de bestuurlijke agenda te krijgen.
Het Dashboard DigiToegankelijk toont dat bijna de helft van alle overheidswebsites en -apps nu een status A, B of C heeft, wat betekent dat ze aan de wettelijke verplichting voldoen. Toch benadrukt Manfred Rosenboom, programmamanager van DigiToegankelijk: "Voor gebruikers is het enige dat telt dat websites en apps duidelijk, begrijpelijk en toegankelijk zijn. Dáár gaat het om. Een website met status B of C voldoet aan de wet, maar dat betekent dat deze nog niet volledig toegankelijk is. Daar moeten overheden nog aan werken."
"Een website met status B of C voldoet aan de wet, maar dat betekent dat deze nog niet volledig toegankelijk is. Daar moeten overheden nog aan werken."
Ondanks de positieve ontwikkelingen is er nog steeds een groot deel van de overheidswebsites en -apps dat niet voldoet aan de wettelijke verplichting voor digitale toegankelijkheid. Om dit te verbeteren moeten overheidsorganisaties:
De signaleringsbrieven hebben dit proces een duwtje in de goede richting gegeven, maar er is nog veel werk te verzetten voordat alle overheidsdiensten voor iedereen toegankelijk zijn.
Wil jij bijdragen aan een digitaal toegankelijke overheid? Volg dan onze zes stappen naar digitale toegankelijkheid en zorg ervoor dat jouw website of app voor iedereen bruikbaar is.
Digitale toegankelijkheid is geen eenmalige actie, maar een continu proces. Het vraagt om aandacht, kennis en toewijding. Wist je dat tweederde van alle problemen rondom digitale toegankelijkheid al ontstaat in de ontwerpfase? Door vroeg in het proces rekening te houden met toegankelijkheid, bespaar je later veel tijd en kosten.
Bij Atabix begrijpen we dit proces als geen ander. Daarom zijn onze oplossingen zoals Atabix Formulieren en Atabix Mijn Portaal volledig WCAG-proof ontwikkeld. We helpen graag om jouw digitale kanalen toegankelijk te maken voor iedereen, zodat ook jouw organisatie bijdraagt aan een inclusieve digitale overheid.
[1] Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid 2024, DigiToegankelijk