Atabix | blog

Wat is legacy software en wat zijn de gevaren?

Geschreven door Atabix | 25 januari 2024

Legacy software speelt nog steeds een grote rol binnen overheidsorganisaties, zoals de belastingdienst. Kun je zomaar overstappen op een nieuw systeem? En als je overstapt, uit welke opties kun je dan kiezen? Je leest het allemaal in deze blogpost.

Wat is legacy software?

Legacy software verwijst naar oude software (applicaties) die soms al decennia in gebruik zijn. De software is meestal gebouwd op verouderde technologieën of programmeertalen. De oorspronkelijke leveranciers bieden geen ondersteuning meer, omdat het niet langer rendabel is of omdat de software is stopgezet.

Legacy software is meestal geschreven in een oude en niet veel gebruikte programmeertaal (zoals COBOL of Cool;Gen), wat het moeilijker maakt om de software te beveiligen en te onderhouden. Dit komt doordat er vaak jarenlang, zonder documentatie, code is aangepast en de kennis over verouderde programmeertalen langzaam samen met de medewerkers verdwijnt.

Ondanks de nadelen blijven veel organisaties legacy software gebruiken. Een reden hiervoor is dat het vaak moeilijk en kostbaar is om over te stappen op nieuwe software. Daarnaast zijn sommige legacy systemen kritisch voor de bedrijfsvoering en kun je deze niet zomaar vervangen.

Zo zie je vaak dat verouderde ERP-platformen de ruggengraat vormen waar door de jaren heen verschillende (maatwerk) backoffice applicaties aan zijn verbonden. Zodra je het ERP-platform vervangt, zijn er consequenties voor meerdere afdelingen en processen.

Legacy software binnen de overheid

Er ligt steeds meer nadruk op een veilige en wendbare digitale overheid. Hiervoor heeft de overheid nieuwe wetten in het leven geroepen, zoals de Wet digitale overheid (Wdo) en de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv). De overheid is zich ervan bewust dat zij veilig moet digitaliseren, maar alsnog is legacy software overal aanwezig.

Een voorbeeld van zo’n overheidsorganisatie is de Belastingdienst. De Belastingdienst werkt met een aantal verouderde ICT-systemen; sommige dateren uit de jaren '70. De systemen zijn gebouwd op programmeertalen zoals COBOL.

COBOL is een programmeertaal uit de jaren '60. Deze programmeertaal speelt een grote rol binnen de financiële ICT, waaronder Nederlandse banken en de Belastingdienst. Doordat de programmeertaal niet populair is en op geen enkel Nederlands curriculum staat, verdwijnt de kennis samen met de (oudere) werknemers.

Dit is slechts één van de vele voorbeelden die laat zien dat legacy software een risico vormt voor de overheid.

Hoe moet de overheid met legacy software omgaan?

De overheid moet proactief stappen ondernemen om de (toekomstige) problemen rondom legacy software en legacy applicaties aan te pakken.

Atabix als kennispartner voor de overheid

Het belangrijkste onderdeel van een succesvol ICT-project is het selecteren van de juiste partner. Kies voor een partner die niet alleen met ideeën komt, maar ook aangeeft hoe je het project operationeel maakt.

Atabix heeft meer dan 30 jaar ervaring als softwareleverancier en kennispartner voor de overheid. Met Atabix Zaakgericht Werken bieden we een totaaloplossing waarbij het Atabix Zaaksysteem de ruggengraat vormt waaraan diverse applicaties zijn gekoppeld.

Zo maak je gebruik van één of meerdere gestandaardiseerde producten die naadloos op elkaar aansluiten. Denk aan Atabix Mijn Portaal en Atabix Formulieren. Deze zijn eenvoudig te koppelen aan het Atabix Zaaksysteem. Op deze manier handelt jouw overheidsorganisatie efficiënt en gestructureerd individuele zaken af.