Digitale toegankelijkheid wordt steeds belangrijker. In Nederland hebben 4,5 miljoen mensen een beperking die het gebruik van digitale apparaten en diensten moeilijk maakt [1]. In heel Europa zijn dit er naar schatting 100 miljoen [2]. Steeds meer websites, apps en digitale diensten moeten voldoen aan richtlijnen die ervoor zorgen dat iedereen, inclusief mensen met een beperking, ze kan gebruiken.
In Europa spelen twee standaarden een grote rol: de European Accessibility Act (EAA) en de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Maar wat is precies het verschil tussen deze twee? Voor wie geldt de EAA? En wat moet je doen om te voldoen aan de toegankelijkheidsnormen? In deze blog leggen we het je uit.
De European Accessibility Act (EAA), oftewel de Europese Toegankelijkheidswet, stelt digitale toegankelijkheid verplicht voor producten en diensten binnen de EU. De toegankelijkheidseisen gelden voor zowel de overheid als commerciële bedrijven.
De European Accessibility Act verplichtingen gaan vanaf 28 juni 2025 van kracht. Bedrijven en organisaties moeten vanaf dit moment voldoen aan de wet, anders riskeren zij boetes. De hoogte van deze boetes verschilt per EU-lidstaat en is afhankelijk van de ernst van de overtreding. In Nederland is de hoogte van deze boetes nog niet vastgesteld.
De EAA geldt voor een grote diversiteit aan bedrijven en organisaties:
De EAA richt zich op producten en diensten die essentieel zijn in het dagelijks leven, waaronder:
De EAA helpt niet alleen mensen met een beperking, ook bedrijven in de EU profiteren van deze wet. Digitale communicatie wordt gestandaardiseerd, bedrijven hoeven niet voor elk land apart te bedenken hoe zij hun apps, websites en andere digitale diensten toegankelijk maken. Dit maakt handel drijven binnen de EU makkelijker.
De EAA is belangrijk omdat:
De WCAG-richtlijn is in Nederland opgenomen in de Wet digitale overheid (Wdo). Hierin staat dat je een toegankelijkheidsverklaring moet hebben voor al je websites en apps. Er zijn drie niveaus waar je website of app aan kan voldoen. Niveau A, niveau AA en niveau AAA. Deze niveaus geven aan hoe goed een website of applicatie toegankelijk is. Om aan de toegankelijkheidseisen te voldoen moet je minimaal niveau AA hebben.
Daarnaast is er ook een nalevingsstatus. De nalevingsstatus geeft aan in hoeverre een website of app voldoet aan de toegankelijkheidseisen van de WCAG 2.1. Om te voldoen aan de norm moet je WCAG nalevingsstatus A, B of C hebben. Voor status B en C gelden voorwaarden.
Lees alles over de WCAG, digitale toegankelijkheid, niveaus en statussen op onze expertisepagina 'WCAG en digitale toegankelijkheid voor overheden in 2025'
De EAA en WCAG vullen elkaar aan, maar zijn niet hetzelfde.
De EAA is een wet en is dus verplicht. De EAA is van toepassing op websites, apps, producten en diensten. De wet geldt voor zowel overheden als bedrijven in de EU. De nationale overheden handhaven op naleving.
De WCAG is een richtlijn die niet verplicht is, maar door veel Europese overheden wel verplicht wordt door nationale wetgeving, in Nederland is dat de Wdo. Hiermee wordt ook naleving gehandhaafd.
De WCAG geldt voor alle organisaties die onder de EAA vallen (overheidsorganisaties, bedrijven in e-commerce, financiën en transport). De Wdo geldt alleen voor overheidsorganisaties.
Kort gezegd: de EAA verplicht toegankelijkheid en WCAG geeft aan hoe je dit technisch kunt bereiken.
[1] 'Wat is digitale toegankelijkheid?', DigiToegankelijk
[2] Web Accessibility, European Commision