Atabix | blog

5 tips voor overheden om effectief zaakgericht te werken

Geschreven door Atabix | 24 augustus 2023

Zaakgericht werken helpt overheden en gemeenten om hun dienstverlening en bedrijfsvoering te optimaliseren. Zo is de Nederlandse overheid volop bezig met het verbeteren van interne processen, zodat haar burgers en bedrijven sneller en makkelijker zaken kunnen doen. De (digitale) transitie zorgt ook voor een verschuiving van de manier van werken. Het zaakgericht werken.

Wat is zaakgericht werken?

Voorheen werd er door overheden vaak de documentgerichte werkwijze toegepast. Dit houdt in dat iemand een aanvraag indient, deze wordt doorgegeven aan een consulent en de consulent zet de aanvraag door naar de betreffende specialist. Nadat de werkzaamheden voor de aanvraag zijn verricht, gaat deze door naar het volgende station. Iedere aanvraag doorloopt een vaste procedure.

Bij zaakgericht werken wordt er, in tegenstelling tot documentgericht werken, gefocust op een specifiek proces en het leveren van een zo optimaal mogelijk resultaat. Zo worden werkprocessen georganiseerd rondom individuele zaken, waarbij alle relevante informatie, communicatie en documentatie op één centrale plek worden beheerd.

Doordat alle informatie in het zaakdossier snel en makkelijk toegankelijk is voor alle betrokkenen, wordt een zaak sneller afgehandeld. Zaakgericht werken biedt dus veel voordelen.

5 tips voor zaakgericht werken

Atabix Zaakgericht Werken

Met Atabix Zaakgericht Werken bieden we een totaaloplossing waarbij ons zaaksysteem de ruggengraat vormt waaraan diverse applicaties zijn gekoppeld.

Zo maak je gebruik van één of meerdere gestandaardiseerde producten die naadloos op elkaar aansluiten. Denk aan het Atabix MijnPortaal of Atabix Formulieren. Deze zijn eenvoudig te koppelen aan het Atabix Zaaksysteem. Op deze manier handelt jouw overheidsinstantie efficiënt en gestructureerd individuele zaken af.

Met Atabix Zaakgericht Werken houd je overzicht gedurende de gehele levenscyclus, van creatie tot afsluiting.