5 tips voor overheden om effectief zaakgericht te werken

Zaakgericht werken helpt overheden en gemeenten om hun dienstverlening en bedrijfsvoering te optimaliseren. Zo is de Nederlandse overheid volop bezig met het verbeteren van interne processen, zodat haar burgers en bedrijven sneller en makkelijker zaken kunnen doen. De (digitale) transitie zorgt ook voor een verschuiving van de manier van werken. Het zaakgericht werken.

wat-is-zaakgericht0werken

Wat is zaakgericht werken?

Voorheen werd er door overheden vaak de documentgerichte werkwijze toegepast. Dit houdt in dat iemand een aanvraag indient, deze wordt doorgegeven aan een consulent en de consulent zet de aanvraag door naar de betreffende specialist. Nadat de werkzaamheden voor de aanvraag zijn verricht, gaat deze door naar het volgende station. Iedere aanvraag doorloopt een vaste procedure.

Bij zaakgericht werken wordt er, in tegenstelling tot documentgericht werken, gefocust op een specifiek proces en het leveren van een zo optimaal mogelijk resultaat. Zo worden werkprocessen georganiseerd rondom individuele zaken, waarbij alle relevante informatie, communicatie en documentatie op één centrale plek worden beheerd.

Doordat alle informatie in het zaakdossier snel en makkelijk toegankelijk is voor alle betrokkenen, wordt een zaak sneller afgehandeld. Zaakgericht werken biedt dus veel voordelen.

5 tips voor zaakgericht werken

 1. Kies voor de juiste tools Er zijn diverse tools waarmee je zaakgericht kunt werken. Een zaaksysteem helpt je om zaken digitaal te ordenen. Het aanbod van zaaksystemen is groot, maar er zijn veel verschillen tussen de opties.

  Zo kun je kiezen voor een dik zaaksysteem waarbij er zo veel mogelijk functionaliteiten zijn ondergebracht in één pakket. Het nadeel hiervan is dat koppelen met andere systemen vaak niet tot nauwelijks mogelijk is. Daarnaast is een dik zaaksysteem minder flexibel en wanneer er een fout in een module optreedt, kan dit de beschikbaarheid van het hele zaaksysteem beïnvloeden.

  De tegenhanger hiervan is een dun zaaksysteem. Dit betekent dat verschillende onderdelen los van elkaar geleverd kunnen worden. Hierdoor ben je flexibel en kan je het zaaksysteem aansluiten op bestaande systemen.
 2. Betrek & enthousiasmeer je medewerkers Het lijkt een open deur, maar toch wordt deze stap vaak vergeten. Het betrekken van je medewerkers in het transitieproces van documentgericht- naar zaakgericht werken is enorm belangrijk. Vraag je medewerkers hoe zij het prettigst te werk gaan en bundel deze processen in een document met werkrichtlijnen. Naast de beste werkwijze, creëer je hiermee ook draagvlak. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe werkwijze daadwerkelijk wordt toegepast.
 3. Houd burgers of bedrijven op de hoogte Een belangrijk onderdeel van zaakgericht werken is transparante en tijdige communicatie. Burgers en bedrijven willen op de hoogte worden gehouden van de aanvraag die zij hebben ingediend. De meest klantvriendelijke oplossing hiervoor is gebruik maken van een klantportaal. Een klantportaal biedt de mogelijkheid voor burgers en bedrijven om op elk moment de status van hun aanvraag in te zien.

  Het Atabix Mijn Portaal is een persoonlijke, beveiligde omgeving waarin alle communicatie tussen overheden en burgers of bedrijven wordt weergegeven. De burger of het bedrijf houdt hier regie over zijn zaken en communicatie met de overheid.
 4. Stel doelen

  Voordat je zaakgericht gaat werken is het belangrijk om organisatie-breed doelen te stellen:

  • Waar staan we nu?
  • Waar willen we naartoe?
  • Wanneer is het zaakgericht werken effectief ingericht?

  Bepaal waar je nu staat door te meten hoe lang de huidige doorlooptijden zijn en hoe veel tijd er gemiddeld per zaak wordt besteed. Voer daarnaast een 0-meting uit bij jouw doelgroep door middel van een klanttevredenheidsonderzoek. Wil je jouw dienstverlening naar een nog hoger niveau tillen? Organiseer gebruikersgroep sessies met burgers of bedrijven om hun wensen en behoeften in kaart te brengen. Vervolgens bepaal je waar je naartoe wilt. Met hoeveel procent moet de doorlooptijd omlaag en welk rapportcijfer zou je graag ontvangen?

 5. Bouw ruimte in voor trial-and-error In de praktijk komt het vaak voor dat het proces dat je hebt uitgedacht toch niet zo efficiënt is als je had verwacht. Plan daarom regelmatig een evaluatiemoment in en zorg dat er voldoende tijd en ruimte is om de werkprocessen aan te scherpen. Probeer niet alles van tevoren uit te denken, maar laat medewerkers in de praktijk ervaren wat het is om zaakgericht te werken en stel dit bij waar nodig.

Atabix Zaakgericht Werken

Met Atabix Zaakgericht Werken bieden we een totaaloplossing waarbij ons zaaksysteem de ruggengraat vormt waaraan diverse applicaties zijn gekoppeld.

Zo maak je gebruik van één of meerdere gestandaardiseerde producten die naadloos op elkaar aansluiten. Denk aan het Atabix MijnPortaal of Atabix Formulieren. Deze zijn eenvoudig te koppelen aan het Atabix Zaaksysteem. Op deze manier handelt jouw overheidsinstantie efficiënt en gestructureerd individuele zaken af.

Met Atabix Zaakgericht Werken houd je overzicht gedurende de gehele levenscyclus, van creatie tot afsluiting.

Ontvang maandelijkse blogs, updates en nieuws direct in je mailbox Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
pijl vorm